Wednesday, January 11, 2012

Berømte kokker i historie

På grunn av den franske dominans av kulinariske scene siden tid begynte (eller slik det ser ut, allikevel), står til grunn mest berømte kokker i historien er – hva annet? – Fransk, med unntak av en amerikansk kvinne (drøftet senere), som var, likevel, opplært i klassisk fransk matlaging.


Kjent som den "kongen av kokker og the Chef of Kings", Antoine Careme gikk fra å være en forlatte barn igjen på døren av en restrauteur i 1700-tallet Paris, å bli far til "haute cuisine" – høye kunst av fransk matlaging – tidlig på 1800-tallet. Kokk til da verden movers og shakers som diplomat Talleyrand-Perigord, fremtiden Kong George IV, Czar Alexander jeg, og den kraftige banken James Rothschild, Careme er kjent for sin omfangsrik skrifter på matlaging, inkludert den berømte L'Art de la kjøkken Francaise (The Art av fransk matlaging), en fem-volums mesterverk på menyen planlegging, tabell innstillinger, hundrevis av oppskrifter, og en logg over fransk matlaging.


En annen franskmannen, George Auguste Escoffier Brokoblet 1800 og 1900-tallet med en modernisering av Caremes forseggjort kjøkken av geniale forenkling av it. Escoffier lånes hans talenter som kokk for å åpne Ritz og Carlton hotell med partner Cesar Ritz, og deretter fortsatte med å wow slik fremtredende passasjerer som Kaiser Vilhelm II av Tyskland på tysk rutebåt Imperator. I tillegg til å være kjent for slike berømte behandler på fersken Melba, opprettet for australsk politiker Nellie Melba i 1893, Escoffier penned flere volumer på matlaging og medvirket i stor grad i betterment av betingelser innenfor kommersielle kjøkken. En stickler for renslighet, han krevde den samme fra hans arbeidere og forbød banne eller noen form for vold, som gangen var vanlig som lærlinger og annen hjelp rutinemessig ble banket opp av eldre ansatte.


Charles Ranhofer, sønn av en restrauteur og barnebarn av en kokk, går ned i annals of great kokker som første franske kokken å bringe storheten i sitt lands kjøkken til Amerika. Bemerket hovedsakelig som leder kokk av New York Citys berømte Delmonico restaurant, kjørte Ranhofer sitt kjøkken for nesten 34 år. Ranhofer, som betjener slike armaturer som President Andrew Johnson, President U.S. Grant, Charles Dickens og en rekke utenlandske dignitaries, opprettet slike kulinariske utmerkelser som hummer Newburg og bakt Alaska, blant mange andre. Han skrev også "en av de mest komplette avhandlinger i sitt slag," Ifølge New York Times i ros for sin bok, The epikureisk, publisert i 1894.


En diskusjon på berømte historiske kokker ville ikke være komplett uten inkludering av en av de mest begavede kokkene av alle tid: en amerikansk kvinne som heter Julia Child. Født i en fremtredende California-familie, gjorde barn ikke begynne å lage mat før 34 år gammel. Det var etter at hun flyttet med ektemannen til Frankrike at hun hadde hennes grand Helligtrekongersdag: god mat er mer enn roastbiff og potetmos. Hun kastet seg headlong en utdanning på respekterte Cordon Bleu matlaging skole i Paris, og skrev senere Mastering Art av fransk matlaging med to partnere. Barn gikk på å bli den første «kjendis kokken» med flere bøker, TV-programmer, avisspalter og magasinet artikler. Hun brakt utsøkt fransk mat til Amerika så mye med hennes "har god-gangen" holdning til matlaging som hun gjorde med hennes talent og ekspertise.


Til alle disse flotte kokker skylder vi en gjeld for deres giftedness og utrettelige bidrag som har virkelig slått matlaging til en kunstform. Det gjør en lurer på, men hvis noen gang fristelsen oppsto med noen av dem å noensinne spise hemmelighet på en lowly peanut smør og gelé sandwich eller skål kvelden med Kool-Aid og kjeks. Vi vil aldri vite, men vi vil sikkert spekulere – som vi tar et bitt av quiche Lorraine.


I mellomtiden kan du finne ut mer ved å besøke web-området som er oppført nedenfor.

No comments:

Post a Comment