Sunday, October 21, 2012

Å gjøre sauser hjemme er enklere enn du tror

De fleste av oss ikke gjøre sauser hjemme fordi vi er... vel, vi er skremt. Det virker så komplisert og tidkrevende å blande alle de greiene og sesong det og koke det og få det akkurat retter. Og vi vet ikke hvordan. Vi går til en fancy restaurant, og sauser er så delikat og vakker, og de er på fransk, og vi vet vi kan aldri gjøre noe sånt. Å, ja, er det frykt og vår mangel på kunnskap som holder oss fra å nyte sauser på våre hjemmelagde mat.


Det er egentlig ikke så vanskelig som du tror å gjøre sauser, skjønt. Når du vet om de ulike typene sauser og mestre noen grunnleggende teknikker, kan du enkelt lage sauser hjemme. Du kan begynne å oppfinne din egen sauser, basert på dine personlige preferanser og tingene som familien din liker best.


Sauser at mat utseende, smak og lukt bedre. De gjør maten mer appetittvekkende. Forskjellen mellom en skinke og Egg McMuffin og egg Benedict er hollandaise saus. Og det er en stor forskjell, er det ikke? På samme måte, kan sauser slå din ren og enkel matlaging til noe spesielt.


Sauser legge smak til tørt mat som ris og pasta. Tror Alfredo saus, Marinara saus, soya saus. Sauser også gjøre tørr matvarerne fuktigere og enklere å spise.


Før kjøling, ble sauser brukt til å maskere smaken av skjemt mat. Selv om det ikke anbefales at du tjene skjemt mat, er det en god saus fortsatt kan maskere smaken av uønskede mat. Barna er mer sannsynlig å spise brokkoli med ostesaus enn uten, riktig? For de av oss som er litt... likegyldig kokker, en god saus kan noen ganger maskere en matlaging feil, også. Som, kanskje, ris som er bare en liten bit svidd. Servert med levende lys og med en fin Hollandaise, vil ingen noensinne vite.


Kategorier av sauser


Det finnes alle typer sauser. Ketchup er en saus. Salsa er en saus. Vinaigrette dressing er en saus. For våre formål matlaging, skjønt, er det fire hovedkategorier av sauser.


Sauser laget av lager - aksjen er væsken som gjenstår etter du koker ting i vann. Vannet beholder smaken av det var kokt i det, og brukes til å smaken andre retter. Lager kan være tykkere eller redusert, eller ulike ingredienser kan legges til det å lage brun sauser, hvite sauser og pan sauser.


Sauser fra roux - Roux er en blanding av mel og fett som er kombinert over svak varme. Sausen er laget av roux.


Sauser fra emulsjoner - emulsjoner er blandinger av væsker som ikke blande. Majones er et eksempel på en emulsjon.


Kombinasjoner - kombinasjon sauser er ofte laget av roux og lager, i tillegg til andre ingredienser.


Mor sauser


På 1800-tallet utviklet kokken Marie-Antoine Careme et system for matlaging som støttet seg på "mor sauser" eller "grand sauser". Careme, anses faren til klassisk fransk matlaging. Hans system ble også brukt av Auguste Escoffier, en annen berømt fransk kokk. Fem mor sauser danner grunnlaget for andre sauser som brukes i klassisk fransk matlaging.


Espagole er en redusert brun saus laget av matlaging kjøtt.
Veloute er hvit lager tyknet med roux.
Bechamel er melk fortykket med roux.
Hollaindaise eller majones er en emulsjon laget med smør eller olje, egg yolks og sitronsaft.
Tomatsaus er tomatsaus.


Alt dette høres veldig komplisert, men det er ikke. Når du vet hvordan å gjøre en fin roux, og hvordan å gjøre lager, kan du gjøre hundrevis av forskjellige sauser. Når du kan gjøre fem mor sauser, er saus repertoaret praktisk talt ubegrenset.


Her er noen eksempler:


·Ostesaus er bechamel saus med revet ost som er lagt til.
·Saus er en roux laget av panne drippings og espagole eller melk.
·Fløtesaus for grønnsaker er veloute med noen urter kastet i.


Men du trenger ikke å fortelle din familie og gjester, at det er ostesaus eller hva. I stedet kan du tjene dem "Dampet brokkoli med en lys ost bechamel" eller "dampet grønnsaker i veloute saus."


Og listen kan gå videre og videre. Ved hjelp av sauser gjøre din hjemmelaget mat ser bedre og smak bedre trenger ikke å være skremmende. Du trenger bare å vite et par grunnleggende teknikker, og du vil snart være en master saus-maker.

No comments:

Post a Comment