Monday, October 3, 2011

Matlaging med støpejern

Støpejern er en svært allsidig og økonomisk alternativ til dyre kobber og kobber kledd kokekar. Hvis du ikke bruker minst et par av støpejern panner i kjøkkenet ditt, du virkelig bør vurdere det.

Støpejern har flere fordeler fremfor andre kokekar. Støpejern panner har utmerket varmeledning og oppbevaring, slik at du får jevn oppvarming over hele overflaten av kjelen. Hvis det ikke er trehåndtak på støpejern, kan du bruke den enten på komfyren eller i ovnen. Riktig krydret og stelt for, er støpejern like non stick som noen fancy non-stick panner. Støpejern er meget slitesterk. Noen av dere har kanskje støpejern kokekar fra bestemors kjøkken som fortsatt er i utmerket tilstand. Støpejern panner er veldig billig i forhold til den fancy kobber panner.

På den andre siden av mynten, er det noen ulemper for støpejern. Støpejern panner er veldig tung. Hvis ikke riktig behandlet, kan støpejern kokekar bli utsatt for rust. Støpejern panner må håndvaskes, de er ikke vaskes i oppvaskmaskin. Støpejern panner krever litt mer vedlikehold enn vanlige panner (men ikke for mye mer).

Dersom du riktig omsorg for din støpejern, vil det gi deg mange års bruk. Noen støpejern kommer pre-krydret, så du trenger ikke å sesong det selv. Hvis du trenger å sesong det, bare gni det med olje, forkorting eller smult, og varme for en time i en 300 graders ovn. Fjern pannen og la den avkjøles. Du kan gjenta denne prosessen et par ganger til for å styrke båndet av krydder. Hva krydder gjør, er det fyller i porene i jernet med olje, bidrar til å hindre mat fra stikker og å skape et beskyttende belegg.

Du bør aldri bruke såpe i støpejern pan. For å rengjøre dem, bare bruke varmt vann og en plast skure pad, ikke bruk stålull, eller det kan ødelegge krydder (hvis dette skjer, bare re-sesongen pan). Etter vask, tørk pannen grundig med lofri papirhåndklær. Oppbevar kokekar med lokket av for å hindre fukt fra å bygge opp og forårsaker pannen til rust.

Andre støpejern bryr tips: Ikke bruk støpejern å koke sure matvarer, er støpejern et reaktivt metall, og vil reagere med syrer. Bruk aldri støpejern kokekar å lagre mat, du kan bruke dem til å holde maten varm under et måltid, men når måltidet er over, flytter maten til riktig lagercontainere, og vask pannen.

det fyller i porene i jernet med olje, bidrar til å hindre mat fra stikker og å skape et beskyttende belegg.

Du bør aldri bruke såpe i støpejern pan. For å rengjøre dem, bare bruke varmt vann og en plast skure pad, ikke bruk stålull, eller det kan ødelegge krydder (hvis dette skjer, bare re-sesongen pan). Etter vask, tørk pannen grundig med lofri papirhåndklær. Oppbevar kokekar med lokket av for å hindre fukt fra å bygge opp og forårsaker pannen til rust.

Andre støpejern bryr tips: Ikke bruk støpejern å koke sure matvarer, er støpejern et reaktivt metall, og vil reagere med syrer. Bruk aldri støpejern kokekar å lagre mat, du kan bruke dem til å holde maten varm under et måltid, men når måltidet er over, flytter maten til riktig lagercontainere, og vask pannen.

Hvis du ikke allerede har noen støpejern, foreslår jeg å få noen og prøver det. En god stekepanne og nederlandsk ovn er gode panner å begynne med. De kan brukes for pan steking, fritering, steking, og ulme. Jeg har selv brukt to panner som et provisorisk smørbrød presse.

Uansett ulempene av støpejern, de er langt mer enn oppveid av fordelene. Skikkelig omsorg, støpejern vil vare i mange år med stor måltider.

No comments:

Post a Comment